Okfea – coffee&juice bar to go – este un concept modern și alternativ de mini-cafenea, care și-a propus să ofere tuturor clienților experiența unică a coffee shop-urilor de tip „speciality”, folosind un mix echilibrat de cafele de origine și practicând prețuri corecte și accesibile oricui. În spatele acestui concept de succes se află doi tineri antreprenori, pasionați de domeniul cafelei și al sucurilor naturale și cu dorința de a aduce plus valoare pe piața de HoReCa <to go> autohtonă.
David Ioanițescu a pus bazele acestui business încă din 2007 cand a început cu un pop-up stand la un turneu de tenis. Odată cu trecerea timpului, s-a cunoscut cu Andreea, împreună dezvoltând continuu business-ul până la caietul de franciză, iar astăzi Andreea și David manageriază peste 10 locații, atât proprii cât și în franciză.
Cum a început întreaga poveste?
David: Povestea Okfea începe în anul 2007, mai exact în iulie 2007. Pe vremea aceea creasem o linie de sandvișuri și salate premium, gata de servire pentru cafenele și localuri selecte din București.
Într-o zi, unul din clienți m-a întrebat dacă aș fi interesat să participăm cu produsele noastre la un eveniment outdoor: Turneul de tenis masculin. Am acceptat provocarea, doar că în afară de sandvișuri trebuia să servim și produse pe bază de cafea. Am confecționat un stand mobil, dotat cu minimul necesar preparării și servirii cafelei în condiții optime, iar atunci a fost prima dată când preluam modelul de bar mobil deja existent în afara țării și am servit espresso, cappuccino și latte corect preparate, în pahare de carton <to go>. Clienții au fost ușor surprinși dar totodată încântați de gustul bun al cafelei.
Cum ați ales acest domeniu?
David: Am să răspund eu, pentru că practic eu l-am ales. Andreea m-a ales pe mine și mai apoi prin alianță, și domeniul.
Am ales industria cafelei pentru că sunt, în primul rând, băutor de cafea bună și aș vrea ca alegerea consumatorului să fie bazată pe calitate, nu pe preț. Personal, întotdeauna am avut problema ofertei existente, veșnic fiind nemulțumit de ceea ce serveam sau consumam prin oraș, dorindu-mi să ridic puțin standardul, să încerc să prezint consumatorului și o altă abordare, un altfel de sandviș, natural dar gustos, o altfel de cafea la care să-ți rămână gândul dar și cele mai bune servicii…
Astăzi, mă simt cumva dator să intervin și să schimb ceva în percepția colectivă, invadată de obscurantism și de lipsa dorinței de a înțelege și de a alege cu atenție ceea ce mâncăm sau bem, în unele cazuri chiar ignoranță aș putea spune.
Activez în acest domeniu de peste 13 ani, timp în care efectiv am vândut cafea sub forma „to go”, la diverse evenimente de stradă, sportive sau corporate. Pot să mă laud că sunt printre primii care au scos un expresor afară din bar, montându-l pe un bar mobil pentru a servi cafea bună, la pachet în pahare de carton, cu aceeași calitate sau chiar mai bună decât a cafelelor preparate în cafenele.
Cum a luat naștere brandul?
Andreea: Ne-am dorit un nume de brand simplu și eficent, care să sugereze și să exprime exact viziunea noastră de business: un concept 100% românesc, cu o denumire total românească și bineînțeles, cu produse românești, venind în ajutorul micilor producători locali, ale căror produse încercăm să le integram constant în meniul nostru. După câteva ședințe de brainstorming, ne-am dat seama de un lucru care era evident încă din adolescența noastră. Pretextul folosit când ieșeam afară cu prietenii era mereu același: să mergem “la O Cafea”. Așa am realizat că cel mai simplu și mai sugestiv nume pentru business-ul nostru este OKFEA.
Am stilizat ușor numele pentru a fi demn de un nume de brand, iar “Hai la Okfea“ este invitația noastră adresată tuturor ca zilnic să-și acorde câteva clipe pentru ‘pauza de cafea’.
Ce experiență ați acumulat până a ajunge aici?
David: În afaceri am pornit de la zero, fără niciun ajutor, iar tot ce știu am învățat singur, prin greșeli făcute și experiență acumulată. Primul job, să-i spun așa, a fost încă de la o vârstă fragedă: comerciant de tablouri în atelierul de pictură al părinților, unde practic am început să-mi exersez calitățile de vânzător dar și pe cele artistice. În afară de partea de vânzare, moștenirea familiei și-a pus amprenta asupra mea când am simțit nevoia și plăcerea de a începe să pictez si eu. Nu am dezvoltat acest talent foarte mult la acel moment (probabil din cauza anturajului și a perioadei de adolescență), rămânând doar la stadiul de hobby, deși m-am simțit foarte mândru când mi-au fost cumpărate cele câteva tablouri pe care am reușit să le finalizez. În schimb, această experiență m-a ajutat să-mi dezvolt stilul artistic, am învățat elemente de design și decorațiuni, îmbinări de culori, materiale și texturi. Am avut ocazia să le pun în practică mai târziu, la câțiva ani după terminarea facultății, când am început să mă ocup împreună cu asociata mea de la acea vreme, de design interior. Tocmai începuse “trendul Feng Shui” ce m-a atras instantaneu, m-am specializat în domeniul de design interior și vreme de câțiva ani, m-am dedicat acestei pasiuni de a renova, amenaja și redecora casele acelor persoane care se plictisiseră de aceleași modele de gresie și faianță trase la indigo și își doreau să iasă din monotonie, apreciind elementele stilate de arhitectură și colțurile de relaxare din propriul cămin. În prezent, pasiunea pentru design mă ajuta foarte mult în amenajarea spațiilor pe care decidem să le preluăm și să le transformăm în cafenele.
În timpul liceului, m-am alăturat membrilor Fundației Generația Nouă, având rolul de event manager. În această perioadă, am luat contact cu primele relații de afaceri, negocieri, furnizori, prestatori, proprietari de localuri, clienți multumiți sau nemultumiți, mi-am creat conexiuni în zona horeca dar și în lumea artistică.
Ulterior, în perioada facultății, am început colaborarea cu un club de noapte renumit din București, în calitate de manager. Organizam petreceri în fiecare weekend, evenimente și programe afterhours, iar dup-amiaza administram și terasa clubului. Așa a avut loc și primul meu contact cu cafeaua preparată în mod profesionist.
De la club am trecut la importul și distribuția de produse congelate din Italia, pe partea de panificație, patiserie și cofetărie. Cumva, am fost furnizor al celor cărora le suntem azi concurenți. Apoi, timp de 10 ani am condus o firma de catering și astfel, din fiecare activitate și experienta am învățat lucruri folositoare, care m-au format ca antreprenor și mi-au completat paleta de cunoștințe din fiecare domeniu. Am învățat sa fiu antreprenor horeca în primul rând, cu tot ce presupune asta. Pentru că a fi antreprenor în industria horeca e ceva mai diferit față de a fi comerciant, combinând cunoștințe atât din domeniul de marketing și vânzare, cât și din domeniul de producție, cu rețete, resurse și perisabilități, angajați și timpi de lucru.
Andreea:
Finanțist de meserie, mi-am dezvoltat abilitățile manageriale direct în practică, prin scrierea și implementarea cu succes a zeci de proiecte finanțate prin fonduri europene sau alte granturi. Jobul de “manager de proiect” este probabil una dintre cele mai complexe funcții, care necesită atât atenție sporită la detalii, cât și o extraordinară capacitate de adaptabilitate și diversificare. Am învățat câte ceva din fiecare domeniu, mi-am dezvoltat abilitatea de a înțelege rapid orice tip de activitate, până spre cele mai mici detalii dacă era necesar. În timp ce clienții mei erau specializați într-un anumit domeniu, mie îmi revenea sarcina să-i învăț să devină antreprenori: de la contabilitate și resurse umane, la achiziții de echipamente specializate și construirea fluxului tehnologic, la strategii de preț și promovare, până chiar și la proiectare și lucrări de construcții. Într-un timp scurt, asimilam bagaje imense de cunoștințe și deveneam semi-expert în fiecare domeniu. Fiecare proiect reprezenta o nouă provocare, iar cunoscându-l pe David, implicit și afacerea lui a devenit pentru mine un nou proiect de studiu. Am început să mă implic ușor-ușor în back-office-ul bucătăriei de catering, calculând prețuri și gramaje, ca peste puțin timp să trec în spatele tejghelei barurilor mobile și să învăț să vând și să intracționez cu clienții.
În paralel, mi-am continuat planurile de studiu, urmând timp de 3 ani un doctorat în management la ASE, obținând și o substanțială bursă de studii, pe care am investit-o integral în business-ul Okfea. La început sub forma de mici împrumuturi, pentru că în perioada crizei David avea nevoie de cash-flow iar mai apoi, modelul de business m-a convins și mi-am investit toate resursele atât pe partea financiară dar și mai mult în termeni de efort și implicare zilnică. A fost o alegere corectă având în vedere că mi-am recuperat investiția destul de rapid. O perioadă m-am implicat în business part-time, pâstrându-mi jobul ‘corporatist’ de analist financiar, iar în prezent sunt directorul financiar al companiei și manager de produs, cu precădere pe zona de fresh-uri – parte a afacerii care mă definește cel mai bine. Mereu glumim când ne instruim angajații, împărțind businessul în două părți care se completează reciproc: David pe partea de cafea și eu pe partea de fresh-uri. Totodată, eu am grijă și de imaginea firmei și a fiecărei locații în parte, exersându-mi cumva și partea artistică: îmi place să desenez pe table mici și mari, să scriu caligrafic și să aranjez produsele. Toate meniurile locațiilor noastre sunt scrise manual de mine, cu cretă, pentru că ne dorim să păstrăm dimensiunea artizanală și originală a business-ului nostru. Știm că ar fi fost mai simplu să le printăm, dar efortul nostru de a le scrie de mână arată clienților noștri că vrem să le fim aproape, să-i servim cât mai bine și că merităm să aibă încredere în noi!
Care a fost cel mai mare impediment pe care l-ați întâlnit de când ați lansat OKFEA?
David: Cred că nu greșesc dacă spun că “moștenirea precară” în cultura consumului de cafea este cel mai mare impediment. Românii au fost obișnuiți să consume cafea <to go> preparată de automatele tip vending. Astfel, ne-a fost destul de greu, nouă și tuturor colegilor și concurenților noștri, să formăm clientul astfel încât să înțeleagă diferența dintre o cafea de calitate și una slab calitativă și totodată să plătească prețul corect în consecință.
În momentul de față, ce echipă manageriați?
Andreea: În prezent avem 10 angajați proprii, stabili și responsabili, ce au căpătat deja vechime în firma noastră. Bineînțeles, acestora li se adaugă și personalul din locațiile francizate, cu care ținem zilnic legătura pentru a preîntâmpina orice fel de probleme. Dar suntem în căutare permanentă de noi parteneri. Pentru că noi ne privim angajații precum colegi și parteneri în ceea ce facem, îi ajutăm mereu în munca lor zilnică și chiar îi înlocuim când au vreo problemă. Încercăm să fim mereu aproape de ei, le cerem părerea în luarea deciziilor și îi învățăm să devină antreprenori și ei la rândul lor. În schimb, avem așteptări și din partea lor, dintre care cea mai importantă este interesul și plăcerea pentru ceea ce fac.
Angajații noștri reprezintă cartea de vizită a grupului OKFEA, ei stabilesc primul contact al clientului cu experiența conceptului nostru și depunem toate eforturile necesare ca ei să fie mulțumiți și să vină cu zâmbetul pe buze la lucru. Căutăm să identificăm acele persoane pasionate de domeniul cafelei și ne implicăm constant în dezvoltarea lor personală și în creionarea planurilor de viitor în ceea ce privește cariera lor profesională.
Cum vă alegeți partenerii de business?
David: Francizatul ideal pentru noi este acea persoană tânără, responsabilă, organizată, care bea zilnic cafea de calitate și care înțelege diferența dintre un antreprenor și un patron.
În general, conceptul nostru este de tipul <one man show> și se adresează celor care își doresc o investiție pe termen lung, în care să fie zilnic implicați. Potențialul francizat trebuie neapărat să dispună de câteva elemente foarte importante care vor asigura succesul noii afaceri: cultul cafelei (chiar la nivel debutant), timp liber la dispoziție (la început, full, iar ulterior minim 2-3 ore pe zi) și spiritul antreprenorialo-aventurier.
În încheiere, cum vedeți voi piața de cafea actuală în România?
Andreea: Statistic, cea mai mare proporție a pieței cafelei este acaparată în continuare de aparatele de vending, iar restul pieței este împărțit între cafenele sau diversele concepte de coffee to go, restaurante, bistrouri, puburi etc. A luat amploare fenomenul de roasting și aici sunt câteva prăjitorii pe teritoriul țării care își dispută puținii clienți “educați” într-ale cafelei. Diversitatea metodelor de preparare atrage după sine dispute, de cele mai multe ori fără fundament, încercându-se aruncarea în derizoriu a cafelei preparate tradițional, în stil italienesc, prin diverse “redescoperiri ale roții” ale unor așa ziși „maeștrii” într-ale cafelei. Părerea mea este că ne abatem de la esențial. Nu trebuie să existe o luptă, poate doar o ușoară competitivitate între cei câțiva jucători, bazată pe prepararea corectă și alte tehnici ce țin de o servire ca la carte a cafelei.
David: În România piața cafelei este într-o continuă dezvoltare, însă de abia la nivel incipient, cu o prezență covârșitoare doar în capitală și alte câteva orașe importante, dar lipsind cu desăvârșire în mediul urban mic și în cel rural, unde oamenii nu își permit să bea o cafea sănătoasă, naturală, gustoasă, neavând educație într-ale cafelei, consumând mult marketing și mai puțină calitate.
Eu cred și propun ca noi toți să ne unim forțele și să ducem o muncă de informare asupra a ceea ce înseamnă CAFEA și a lumii ei fascinante.
Noi, românii, nu avem o cultură a cafelei și din cauza comunismului care ne-a obișnuit cu ibrice pline de năut, nechezol sau pur și simplu cafea ieftină și de proastă calitate. Cafeaua solubilă frecată cu apă rece/caldă ne-a marcat atâtora dintre noi primul contact cu „consumul” de cafea… Iar în prezent, abundența de sortimente și de modalități de preparare „la modă” fără o informare inițială, au condus la o debusolare în rândul consumatorului de cafea. Conceptul OKFEA vizează tocmai schimbarea acestei situații, prin integrarea unui serviciu suplimentar în locațiile noastre, propunându-ne să informăm mai întâi consumatorul despre ceea ce este corect și apoi să trecem la alegerea tipului de cafea potrivit fiecărui client și fiecărui moment al zilei.
Un lucru de menționat este că, toate meniurile din locație, sunt hand-crafted cu grijă și pasiune de către Andreea, și ața își doresc cei doi să rămână acest obicei, indiferent de numărul de locații cu care se vor extinde.